Holmsta gård

I den bördiga jordbruksbygden norr om Enköping

mittemellan Örsundaåns dalgång och Skattmansöådalen, ligger Mellanrike. Här ligger Holmsta gård som brukats av familjen Ottosson sedan 1890-talet. Anders är fjärde generationen på gården och började ställa om till KRAV 1999.

Gårdens Namn:
Holmsta gård
Adress:
Torstuna Holmsta 2, 749 72 Fjärdhundra

− Det känns bra i hjärtat att se grisarna ute, säger han. Anders har 50 suggor vars smågrisar han föder upp tills de är ungefär 3 månader gamla. På ett år blir det omkring 1 000 smågrisar.

Merparten av smågrisarna säljer han vidare till andra KRAV-bönder som föder upp slaktgrisar. Men några föder han upp själv. Dem slaktar han på ett litet lokalt slakteri som bara ligger 17 kilometer från gården.

När vi kör in på gården är Anders i full färd med att fylla på vatten i grisarnas gyttjebad. Grisarna i hagen är 12-13 veckor och några dricker direkt från vattenstrålen som forsar ur slangen. − Grisarna älskar att bada, särskilt när det är varmt, säger Anders.

Grishagarna ligger precis intill vägen, alldeles nära boningshuset. Pappa Lage och syster Kerstin bor också intill och kan sköta tillsynen om Anders skulle vara ute på uppdrag. Och det är han ganska ofta. − Jag har plogat snö i Skarpnäck utanför Stockholm tre vintrar i rad och så jobbar jag med trädgårdsanläggning för Svensk Markservice under sommarhalvåret. På en så här liten gård måste man ha flera inkomstkällor för att det ska gå runt, säger han.

En extrasyssla som tagit alltmer tid i anspråk är att helsteka gris till bröllop och andra större fester.

− Man känner sig både glad och stolt när folk kommer fram efteråt och tackar en för det goda köttet.

Då känns det också extra bra att kunna berätta att köttet kommer från grisar som levt ett bra grisliv med sommarbete och mycket halm. Och att de bara fått ekologiskt foder. Att helsteka en gris tar 6-7 timmar och kräver sin man.

− En riktigt bra gris ska väga runt 130 kilo vid slakt och ha en köttprocent på omkring 56 procent, säger Anders. Då finns det lite mer fett insprängt i köttet och det blir saftigt och väldigt gott.

Anders tycker att det är viktigt att möta konsumenterna och att få möjlighet att berätta om produktionen. Att göra det när folk är på festhumör är inte fel. Men han tycker det är väldigt viktigt att gårdarna är öppna för besökare.

− Det är kul att marknadsföra svenskt lantbruk och att ge stadsbor en möjlighet att komma och titta, säger han.