FLER GÅRDAR

Högsta gård

FLER GÅRDAR

 

Ett stenkast från Volvofabriken utanför Köping ligger Högsta gård. Trots närheten till samhället är det rofyllt på gården. Den vita mangårdsbyggnaden från 1860 ligger omgiven av gamla kastanjeträd och från lagården hörs förnöjsamma grymtningar från några av gårdens 80 suggor.

− Jag är sjätte generationen på den här gården, berättar Johan Anderson som tillsammans med sin fru Carina lade om driften till KRAV-ekologisk år 2000.

 

Omläggningen har inneburit stora förändringar på Högsta gård.

− Hanteringen av grisar är så himla annorlunda, säger Carina. Du kan aldrig tvinga en gris. Du måste ha grisarna med dig när de rör sig fritt i stora hagar. Och du får aldrig ha bråttom.

 

Carina har lärt sig tekniken. Och att det måste få ta sin tid att mota grisar som går på bete. Dessutom har hon lärt suggorna att komma när hon visslar i en särskild visselpipa.

− Vi har ändå bestämt oss för att dessutom skaffa vallhund, säger Johan. Vi har beställt en av rasen Kelpi som har ett bra temperament.

 

På Högsta gård tar man emot massor av studiebesök, ofta skolklasser.

− Grisar är så nyfikna, sociala och positiva. Suggorna tycker det är toppen när det kommer besök och de gillar att bli klappade av barnen, säger Carina.

 

Johan och Carina, som fött upp grisar även konventionellt, är övertygade om att betet och möjligheten att få böka i riktig jord gjort grisarna lugnare och gladare.

− Det är lag på att kor ska beta, men de flesta ser inte grisar som betesdjur. Det är jättekonstigt, säger Johan och Carina fyller på:

– Man mår så bra av att se att grisarna trivs, och trivs gör de när de får beta och böka i jorden.

På vintrarna får grisarna jättemycket halm att böka i.

 

– Kornhalm är absolut bäst. Den är luftig och varm. Och när det är riktigt kallt lägger vi ut extra mycket. Då ser man knappt grisarna i all halm, säger Carina.

 

På Högsta värms husen med fliseldning från egen skog.

– Vi strävar efter att ha en så uthållig produktion som möjligt, säger Johan. Att minska vår användning av fossil energi är en viktig del i det arbetet.

 

FAKTA

 

Gårdsnamn: Högsta gård

 

Här bor: Johan och Carina Anderson med sonen Fredrik. Fredriks bror Simon bor intill med sin familj och arbetar på gården.

 

Närmaste samhälle: Köping

 

Brukat gården sedan: 2000. Johan är sjätte generationen på gården.

 

KRAV-producent sedan: 2000

 

Uppfödning: 80 suggor vars smågrisar föds upp som slaktgrisar, omkring 1200 -1300 per år

 

Andra djur på gården: 3 hästar och spanieln Bailey

 

Mark: 245 hektar åker och 40 hektar skog

 

e-post: carina@hogstalantbruk.se

 

Adress: Högsta gård, 732 97 Köping