FLER GÅRDAR

Mossebo Gård

FLER GÅRDAR

Mossebo Gård

 

 

Mellan Vänern och Vättern, i hjärtat av Västergötland, ligger Mossebo Gård. Här föder Lars-Erik och Christina Johansson med familj upp smågrisar från 130 suggor. När Lars-Erik kallar kommer suggorna fram. – Det är nödvändigt att bli kompisar med suggorna, det går inte annars, säger han.

 

Lars-Erik har haft grisar på gården sen mitten på 1980-talet. År 1990 renoverades och utökades lagården. Målet var stora boxar med gott om halm där suggorna kunde gå länge tillsammans med sina smågrisar. 10 år senare började han odla marken ekologisk, men det dröjde ända tills 2015 innan han gjorde slag i saken och ställde om även grisuppfödningen till KRAV.

 

KRAV- grisar ska ha mer utrymme inne och kunna beta, och böka på åkermark under minst fyra månader. För Lars-Erik innebar det att han, i ett slag, drog ned från 200 till 130 suggor. Och trots att Lars-Eriks grisar hade det bra innan så är Lars-Erik glad över att han bytte till KRAV.

– Det var absolut rätt och känns väldigt bra, säger Lars-Erik. Grisarna är gladare nu, leker och busar. Det är stor skillnad och jätteroligt att se.

Men trots att stora portar öppnats på stallets långsida och att gröna fält brer ut sig för grisarna att utforska så ligger många av suggorna kvar inne och vilar i stallhalmen.

– De trivs inne också, säger Lars-Erik.

 

– Det är nödvändigt att bli kompisar med suggorna. Bråkar du med ett djur så glömmer de det aldrig. Dom är så långsinta.  

 

När Lars-Erik ropar, lystrar suggorna direkt och när han rör sig i stallet grymtar suggorna förnöjt och ligger kvar i den djupa halmen.

– Jag bor nästan med suggorna, skrattar Lars-Erik och förklarar:

– Det är nödvändigt att bli kompisar med suggorna. Bråkar du med ett djur så glömmer de det aldrig. Dom är så långsinta.

 

Några av suggorna på Mossebo har fött upp emot 10 kullar.

– Jag försöker hålla dem så länge som möjligt, om det är fina suggor som mår bra säger Lars-Erik.

 

Och när smågrisarna, vid 11-12 veckors ålder, lämnar Mossebo körs de flesta bara ungefär en mil till Kerstin och Jens på Ebbetorps gård utanför Hjo.

– Det tycker jag känns ekologiskt och bra, säger Lars-Erik.

FAKTA

 

Gårdens namn: Mossebo Gård

 

Här bor: Christina och Lars-Erik Johansson samt två av deras fyra barn med familjer.

 

Närmaste samhälle: Skövde, 22 km

 

Brukat gården sedan: Christina är fjärde generation på gården. Lars-Erik har varit med och drivit gården sedan 1986 och de senaste tio åren har familjen varit mer och mer involverad.

 

KRAV-producent sen: Marken omställd sedan år 2000. Grisuppfödningen omställd 2015.

 

Uppfödning: 130 suggor och omkring 2 800 smågrisar per år.

 

Andra djur på gården: 2 egna hundar samt dotterns 3 hästar, 3 hundar och några katter.

 

Mark: 77 hektar åker och 71 hektar skog.

 

E-post: christina.l-e.johansson@telia.com Mossebo, Ängen, 543 91 Tibro

 

JPT301JPT302 JPT303 JPT304 JPT305 JPT306 JPT307 JPT309 JPT310 JPT312 JPT313 JPT314 JPT315 JPT317 JPT318 JPT319 JPT320 JPT321