FLER GÅRDAR

Edsbergs gård

FLER GÅRDAR

edsbergsgard

 

 

Femton kilometer sydväst om Karlstad ligger Edsbergs gård. Här bor bröderna Per och Bengt Edsgård som brukat gården tillsammans sedan 1987. De är femte generationen på gården men först med att låta grisar beta på markerna.

 

– När vi tog över efter vår far 1987 odlades konventionell spannmål och potatis och det fanns inga djur alls på gården. 1999 lade vi om växtodlingen till KRAV och två år senare grisuppfödningen, säger Per och Bengt fyller i:

– Det fanns ett sug efter ekologisk på marknaden som gjorde det ekonomiskt intressant.

Men sedan bröderna väl ställt om upptäckte de att det också var roligare med KRAV-grisar.

– Grisarna är så otroligt aktiva djur. Det första de gör när de kommer ut är att börja böka med sina trynen i marken. Det sitter enormt djupt i generna. I konventionell uppfödning bara äter de och ligger, säger Per.

 

Bröderna har successivt utökat produktionen. Sitt första KRAV-godkända stall byggde de hösten 2000. Men redan 2008 var det dags för ett lika stort stall till. Nu går Per och Bengt återigen i byggtankar för att kunna möta den starka efterfrågan på KRAV-griskött.

 

– 80 procent av spannmålen till grisarna odlar vi här på gården och vi har bra tillgång till betesmarker i anslutning till stallen. Så en utbyggnad är fullt möjlig, säger Per. 

 

En stor utmaning för många KRAV-bönder är växtodlingen.

– Vi åker fortfarande på käftsmällar, men vi börjar lära oss efter alla år. Man måste vara på tå hela tiden och tänka långsiktigt. Och det är skönt att slippa sprutan. Tistlar, som är ett av de värsta gisslen i ekologisk växtodling, bemästrar bröderna exempelvis genom att två gånger per säsong köra med en tistelskärare över fälten. Och det ger resultat.

 

På Edsbergs gård försöker man hushålla med resurserna. Boningshusen värms med bergvärme och en femtedel av gårdens elförbrukning kommer från 250 kvadratmeter solceller som monterats på ett av lagårdstaken. Solelen står numera för en stor del av den energi som krävs för ventilation av stallarna och i fodertillverkningen.

 

Dessutom lagrar bröderna all spannmål i gastäta siloer. Det sparar stora mängder olja som annars skulle ha förbrukats i spannmålstorken.

 

– Grisarna tycker dessutom att det fodret smakar bättre, säger Per

FAKTA

 

Gårdens namn: Edsbergs Gård

 

Här bor: Bröderna Per och Bengt Edsgård med familjer

 

Närmaste samhälle: Karlstad, 15 km

 

Brukat gården sedan: Bröderna Per och Bengt Edsgård är femte generation på gården och har drivit den sedan 1987. Deras farfars far kom till gården1888.

 

KRAV-producent sen: Började ställa om växtodlingen 1999. Grisuppfödning sen 2001. När det inte gick att få tag på KRAV-godkända smågrisar gick bröderna över till EU-ekologiskt under några år men är sedan 2015 åter KRAV-producenter.

 

Uppfödning: 3 600 slaktgrisar om året.

 

Andra djur på gården: Två hundar

 

Mark: 340 hektar åker och 500 hektar skog

 

E-post: edsbergsgard@gmail.com Edsberg 227, 660 50 Vålberg

 

JPT101 JPT102 JPT103 JPT104 JPT105 JPT106 JPT107 JPT108 JPT109 JPT110 JPT111 JPT112 JPT113 JPT114 JPT115 JPT116 JPT117 JPT118 JPT119 JPT120 JPT121 JPT122