FLER GÅRDAR

Tjulsta gård

FLER GÅRDAR

 

Söder om Enköping ligger Tjulsta gård. Här bor Anders Karlsson som varit en viktig inspiratör för många yngre KRAV-grisuppfödare. Han har drivit gården sen 1971 och blev KRAV-producent 1999. Idag har han och sonen Oskar 60-70 suggor och föder upp omkring 1 200 slaktgrisar per år.

 

– Vår KRAV-satsning är det bästa jag gjort, säger Anders. Det är en otrolig tillfredsställelse och skön känsla att se grisarna röra sig fritt; beta, böka, gyttjebada och söka föda. De betar som riktiga ”snaggare”, säger Anders.

Anders och Oskars griskött har under flera år sålts i Londons finaste charkdiskar i varuhus som Waitrose och Sainsbury. Men sedan ett knappt år finns deras griskött åter i svenska butiker.

 

– Vi tycker att grisköttet är godare sen vi gick över till KRAV, säger Anders.

 

Det är bevisat att kött från KRAV-grisar innehåller med fleromättat fett och Omega-3 eftersom de får beta och har fri tillgång till ensilage under vintrarna.

 

Kanske är det fettsyrorna som påverkar smaken, eller så smakar de helt enkelt bättre för att man vet att grisarna har haft det bra.

 

Tusentals besökare har genom åren besökt Tjulsta. Och sommarturisterna lättar gärna på gasen när de passerar. Grisarnas vidsträckta hagar syns bra från vägen och många gläds åt att se grisarna tumla runt bland klöver och timotej.

FAKTA

 

Gårdens namn: Tjulsta gård

 

Här bor: Anders och Anna-Greta Karlsson samt sonen Oskar och hans sambo Maria samt deras dotter Sofia

 

Närmaste samhälle: Enköping

 

Brukat gården sedan: 1944. Anders är 2:a och hans son Oskar 3:e generationen Karlssöner på Tjulsta.

 

KRAV-producent sedan: 1999

 

Uppfödning: 60-70 suggor vars smågrisar föds upp som slaktgrisar. Totalt cirka 1 200 slaktgrisar/år

 

Andra djur på gården: 17 svarta dikor av rasen Canadian angus med kalvar samt 55 tackor med lamm

 

Mark: 100 hektar eget och 200 hektar hyrd eller arrenderad mark

 

e-post: anders.karlsson@c.lrf.se

 

Adress: Veckholm Tjulsta 6, 745 99 Enköping