FLER GÅRDAR

Norrby gård

FLER GÅRDAR

top_bild_norrby

 

På en ö i Mälaren, Munsö, ligger Norrby gård. Det pampiga boningshuset är från 1700-talet och i en av flyglarna bor Simon Almquist. Han är 6:e generation på gården och den yngste av Jord på Trynets medlemmar. I september 2017 fyllde han 21 år. – Jag har alltid velat ha djur och ekologisk uppfödning, säger han.

 

Efter att ha funderat på ekologisk kycklinguppfödning fastnade Simon för grisar:

– De är väldigt sociala djur och det kändes rätt.

 

Simon började 2016 att steg för steg ställa om gården. 2018 räknar han med att föda upp cirka 650 grisar per år. Smågrisarna köper han från Kalvsjö gård i Östergötland och fodret från Tjulsta gård i Uppland. Djuren har han i flyttbara hus med tillhörande stängsel. – Jag har köpt fyra mobila grishus av Magnus Nyman i Sösdala, berättar Simon.

Husen med vidhängande staket flyttar han en gång per dygn. På så sätt har grisarna alltid tillgång till färskt grönt bete samtidigt som parasitrisken minimeras.

 

I de flyttbara husen serveras grisarna färdigfoder fyra gånger per dag. Foderskruven som matar ut fodret drivs av en solcell och på varje hus hänger en svensk flagga.

 

– Husen är isolerade och fungerar bra även på vintern, säger Simon. Då lägger jag in ett tjockt lager halm som grisarna kan vila på och så får de fri tillgång till ensilage i hagen utanför som de kan böka med.

 

För Simon är det viktigt att grisarna trivs. Och han tycker att de mobila grishusen fungerar väldigt bra samtidigt som de erbjuder en flexibilitet för honom som ung företagare utan stort eget kapital.

 

 

Simon säljer en del av grisköttet direkt till ICA Supermarket vid Tappström, närmare Ekerö och Stockholm. Och på hans bil lyser dekalen ”Din lokala köttproducent”.

– Det är roligt att ha direktkontakt med kunderna, säger han och fortsätter:

 

–– På sikt vill jag utöka och kanske även föda upp stutar. Vi har en hel del åkerholmar och mobackar som skulle behöva betas för att inte växa igen, säger han.

FAKTA

 

Gårdens namn: Norrby gård, Munsö

 

Här bor: Simon Almquist och pappa Mats Almquist med familj

 

Närmaste större samhället: Stockholm, 4 mil

 

Brukat gården sedan: Tillsammans med pappa Mats. Simon är 6:e generation på gården.

 

KRAV-producent sedan: 2017, började ställa om delar av arealen 2016

 

Uppfödning: cirka 650 grisar per år

 

Andra djur på gården: 2 katter, Pysen och Lillis

 

Mark: 120 hektar åker, 120 hektar skog

 

e-post:  simonalmquist@yahoo.se

 

Adress: Norrby gård, 178 91 Munsö

 

IMG_5866 IMG_5838 IMG_5814 IMG_5802 IMG_5773 IMG_5762 IMG_5746 IMG_5735 IMG_5727 IMG_5667 IMG_5636 IMG_5632 IMG_5582 IMG_5550 IMG_5542