FLER GÅRDAR

Mälby gård

FLER GÅRDAR

 

Om man nalkas Mälby gård från Heby i norr följer man Hårsbäckens vida dalgång. Här vittnar de rejäla bondgårdarna om bördiga marker. Självaste Mälby är inget undantag. Från detta gamla kaptensboställe med en spishäll daterad 1812 har man en fin utsikt över dalen. Gården drivs idag av Mats Lundqvist och hans fru Marie.

 

– Vi befinner oss mitt i Fjärdhundraland, berättar Mats som är fjärde generationen Lundqvist på gården. Farfars far kom hit först som arrendator och min farfar köpte gården 1951.

 

Sen dess har mycket hänt. Varje generation har satt sin prägel på gården och byggt efter sin tid. Det senaste tillskottet, grisstallet, byggdes 2008 och är stort som en ridhall, med högt i tak och stora ljusinsläpp.

– Jag lade om till ekologisk produktion 2004 efter en studieresa med besök på ekologiska grisgårdar. Jag vart såld direkt och ställde om tvärt. Det kändes helt rätt och idag skulle jag inte för mitt liv vilja byta tillbaka till konventionell slaktsvinsuppfödning, säger Mats Lundqvist.

– Det bästa är att grisarna kan utöva sitt naturliga beteende och att jag tvingas vara en bättre bonde. Det finns inga enkla kemiska utvägar när man är KRAV-producent. Man måste försöka bemästra de problem som dyker upp på andra sätt.

 

På Mälby har det funnits grisar sedan 1971. Idag har Mats plats för 700 grisar och han föder totalt upp närmare 1 800 grisar per år. Smågrisarna får han från andra KRAV-bönder som specialiserat sig på att föda upp just smågrisar.

– Hit kommer de när de är i genomsnitt 11-12 veckor gamla. Jag tar emot 100 smågrisar åt gången och det är syskongrupper som fått vara tillsammans sen de var 14 dagar och som hos mig får fortsätta att gå tillsammans hela livet. Det ökar grisarnas trygghet och minskar risken att få in någon infektion, säger Mats.

 

Grisarna på Mälby är inte bara grisskära. Här finns svart-vita och brunvita grisar och faktiskt en gris som är helt svart.

 

– Målet är få fram en ännu friskare gris med starka ben som passar ett grisliv med mycket utevistelse. Vår smågrisuppfödare har valt att korsa in rasen Duroc som är brun och har starka ben, säger Mats.

 

På Mälby händer det något nytt nästan hela tiden. Just nu muras en ny skorsten på den gamla drängstugan som byggs till och rustas.

– Här är det tänkt att bli bageri och café. Vi vill även kunna erbjuda rum med frukost, säger Mats hustru Marie. Hon har specialiserat sig på surdegsbröd och vill utnyttja den fina gamla drängstugans djupa bakugn till just detta.

 

Redan hösten 2011 kan Marie förhoppningsvis ta emot de första gästerna.

 

FAKTA

 

Gårdens namn: Mälby gård

 

Här bor: Mats & Marie Lundqvist och barnen Elin och Martin samt hunden Stella

 

Närmaste större samhället: Enköping

 

Brukat gården sedan: 1999. Mats är fjärde generationen på gården. Mats farfars far kom till gården 1905 som arrendator. Gården köptes av Mats farfar 1951.

 

KRAV-producent sedan: 2004

 

Uppfödning: 1 800 slaktgrisar per år

 

Mark: 45 hektar eget och 122 hektar arrenderat.

 

e-post: mats.lundqvist@c.lrf.se

 

Adress: Altuna Mälby 2, 749 71 Fjärdhundra