FLER GÅRDAR

Brene gård

FLER GÅRDAR

 

Just utanför Vingåker, två mil nordväst om Katrineholm, ligger Brene gård. En björkallé leder fram till gården och från tunet ser man sjön Kolsnarens vattenspegel blänka. Bröderna Tomas och Mats Schörling är tredje generation på Brene. De har satsat stort på KRAV-grisar.

– Det är mycket roligare att vara ekobönder, säger de.

 

Tomas och Mats har drivit gården tillsammans sedan 1987. Efter 11 år med konventionell drift började de ställa om gården till ekologisk produktion. De började i lite mindre skala och köpte 21 suggor och levererade sina första KRAV-slaktgrisar år 2000. Sen dess har antalet suggor åttafaldigats. Idag har de 160 suggor och föder varje år upp omkring 3000 slaktgrisar.

– Vi har blivit grönare med åren. Från början ställde vi nog om mest av ekonomiska skäl. Nu kan vi inte tänka oss att producera konventionellt igen.

– Det är så tillfredsställande att få se grisarna leva ut sina naturliga beteenden, säger Tomas. Dessutom har vi blivit hjältar i konsumenternas ögon. Och det gör det extra roligt.

 

Mats Schörling är ordförande i föreningen Jord på Trynet och har flera gånger varit och talat om brödernas grishållning för handel och konsumenter. Dessutom har bröderna dragit igång ett ”Griscafé” på somrarna där konsumenter kan fika och titta på utegrisarna.

 

– Det finns konsumenter som tar med sig egna stolar och som sitter i timmar och tittar på våra grisar, berättar Mats. Jag förstår dem, grisar är roliga djur. Att titta på när de får göra som de vill och böka och busa är faktiskt rena underhållningen.

 

På Griscaféet erbjuder man också möjlighet att beställa lådor med griskött. – Vi har faktiskt haft en vegetarian på besök som velat köpa en köttlåda av oss, berättar Tomas.

 

På Brene finns det grupper av grisar som går ute även på vintern. De klarar kyla väl och skulle det bli för kallt går de in i de isolerade hyddorna. Då bolmar det som rök ur hyddorna och temperaturen kan gå upp till plus 18 grader fastän det är minus 20 grader ute.

 

Självklart går det åt extra foder på en ekologisk gård.

– Det går nog åt minst 10 procent mer på ekologisk gård, dels för att grisarna behöver värma sig dels för att de rör sig mera, säger Tomas.

 

Tomas och Mats har aldrig tvekat om den fortsatta inriktningen på ekologiskt:

– Det känns rätt att så långt möjligt bedriva ett jordbruk på naturens villkor. Vi bedriver i princip samma slags jordbruk som vår farfar gjorde på 40-talet – innan handelsgödseln och bekämpningsmedlen. Grisarna trivs bättre och vi är betydligt gladare bönder nu, säger de.

 

FAKTA

 

Här bor: Bröderna Tomas och Mats Schörling med familjer.

 

Närmaste samhälle: Alldeles intill ligger Vingåker, till Katrineholm är det 2 mil

 

Brukat gården sedan: Tillsammans sedan 1987, Brödernas farfar kom hit 1939

 

KRAV-producent sedan: Levererade de första KRAV-godkända grisarna år 2000

 

Uppfödning: 160 suggor vars omkring 3 000 smågrisar föds upp till slaktgrisar

 

Andra djur på gården: Wachtelhunden Maja och katten Skrållan

 

Mark: Omkring 300 hektar varav 180 hektar eget. 230 hektar skog

 

e-post: mats.schorling@bredband.net tomas.schrling@telia.com

 

Adress: Brene gård, 643 93 Vingåker