FLER GÅRDAR

Voxtorpsgården

FLER GÅRDAR

 

I den bördiga kustbygden vid Kalmarsund, ett par mil söder om Kalmar, ligger Voxtorpsgården. Det blå ensilagetornet bredvid lagården och den vitkalkade rundkyrkan som ligger granne med gården är tydliga vägvisare. På dörren till det gamla mjölkrummet sitter en skylt: Lilla Skafferiet. Här ligger Voxtorpsgårdens egen gårdsbutik där man säljer en del av gårdens griskött.

– Det är så himla roligt att jobba med utegrisar säger Jonas Lundqvist som driver gården tillsammans med sin fru Karin. Och det är otroligt skönt att få vara med och möta det enormt positiva bemötandet vi fått från konsumenterna.

 

På Voxtorpsgården har man egna suggor och föder upp slaktgrisar. Totalt blir det lite drygt 300 grisar på ett år. En femtedel av grisarna säljs i gårdsbutiken eller som färdiga köttlådor direkt till konsument.

 

Intresset från konsumenterna har varit jättestort.

– Vi kände oss ett tag som att vi bodde på en 4H-gård säger Karin och skrattar. Alla som kom förbi ville se våra utegrisar och jättemånga ville ställa frågor. Nu har vi organiserat en grissafari varannan torsdag. Då kan vi visa och berätta ordentligt för alla intresserade.

– Alltfler börjar inse att maten inte kommer av sig självt till köttdisken på ICA, säger Jonas. Och att maten faktiskt har ett ursprung.

 

På Voxtorpsgården bor grisarna sommartid i flyttbara hyddor som flyttas varje dag så grisarna alltid har tillgång till nytt grönt bete. På klöver/gräs-vallen finns flera hyddor med tillhörande hagar. Ingen hydda är den andra lik.

 

– Vi har utvecklat hyddorna efter hand, alla efter förebild från Magnus Nyman i Sösdala, säger Jonas.

 

De senaste hyddorna är godkända för 22 grisar, har egen vattentank, foderautomat och en tillhörande hage som mäter 12 gånger 6 meter. Grisarna betar grönfodret i hagen och rotar runt i jorden med sina trynen. På mindre än en dag har de vänt uppochned på all jord i hagen, precis som om en jordkultivator dragit fram över fältet. Och trots ständigtillgång till grönfoder rusar de in i hyddan när foderautomaten går igång var fjärde timme.

 

Hyddorna kommer till användning även vintertid. Då dockas de till ett hårdgjorda vinterhagar varifrån gödseln lätt kan samlas upp så att näringen inte läcker ut till vattendragen. På ritborden ligger också en ombyggnad av det gamla kostallet till en bekväm betäcknings- och smågrisavdelning.

– Vi vill fullt ut känna stolthet för vår produktion. Och för mig är det viktigt att när som helst under året kunna ta emot besökare, säger Karin.

 

FAKTA

 

Gårdens namn: Voxtorpsgården

 

Här bor: Jonas & Karin Lundqvist med barnen Judith, Olof och August och hunden Loke

 

Närmaste samhälle: Kalmar

 

Brukat gården sedan: 2003, Jonas är femte generationen på gården

 

KRAV-producent sedan: 2010

 

Uppfödning: 20 suggor vars smågrisar föds upp till slaktmognad

 

Andra djur på gården: Nej

 

Mark: Brukar 150 hektar varav 75 hektar arrenderas

 

e-post: lundqvist@voxtorpsgarden.se

 

Adress: Voxtorp 411, 388 96 Ljungbyholm