FLER GÅRDAR

Lundmarks Lantbruk

ALLA GÅRDAR

LundmarksLantbruk

 

 

De två Skånegårdarna, Långaröd och Skepparslöv 25:13, drivs gemensamt av två generationer i familjen Lundmark. På gårdarna odlas förutom jordbruksgrödor även äpplen och grönsaker. Och så föder man upp slaktsvin, köttdjur och lamm

– Det är bra att ha egen erfarenhet när man jobbar som rådgivare, säger Ingela Löfquist som bland annat ansvarar för grisarna när hon inte jobbar på Hushållningssällskapet med just rådgivning till andra ekobönder.

 

Ingela och hennes man Stefan Lundmark är båda rådgivare på Hushållningssällskapet och de ställde om gården till KRAV redan 1995.

– Då hade vi 12 suggor vars smågrisar vi födde upp till slakt, berättar Ingela.

Efter ett längre uppehåll blev de med KRAV-grisar igen 2015. Den här gången satsade de tillsammans med sonen Marcus och hans hustru Gabriella på flexibla och mobila grishyddor som konstruerats av Magnus Nyman på Källunda gård, också han med i Jord på trynet.

 

– Det är ett bra system, säger Ingela. Vi flyttar hyddorna en gång per dygn. På så sätt har grisarna alltid tillgång till grönt bete och är på samma gång goda medarbetare när de plöjer fälten med sina trynen. Inuti hyddorna får grisarna foder 4 ggr per dygn. Utfodringen sker automatiskt med hjälp av en solcell. Det mesta av fodret odlas på gården.

 

– Grisar är så nyfikna och tillgivna. Jag vet inget annat djurslag som så tydligt visar vad de känner.

 

– Vi fyller på foderbehållarna var 5-6:e dag, sen sköter solen och automatiken resten, säger Ingela.

Att Ingela tycker om att arbeta med grisar går inte att ta miste på.

– Grisar är så nyfikna och tillgivna, säger hon. Jag vet inget annat djurslag som så tydligt visar vad de känner.

FAKTA

 

Gårdens namn: De två gårdarna ”Långaröd” och ”Skepparslöv 25:13” drivs gemensamt av Lundmarks Lantbruk AB.

 

Här bor: På gården i Långaröd bor: Ingela Löfquist & Stefan Lundmark På gården i Skepparslöv 25:13 bor: Marcus Lundmark & Gabriella Foschi Lundmark.

 

Närmaste samhälle: Kristianstad

 

Brukat gården sedan: Gården i Långaröd på Nävlingeåsen sedan 1986 och gården utanför Skepparslöv i kanten av Kristianstadsslätten sedan 2011.

 

KRAV-producent sen: Gården i Långaröd sedan 1995 och gården i Skepparslöv 25:13 sedan 2015

 

Uppfödning: Omkring 350 – 400 slaktsvin per år.

 

Andra djur på gården: 25 dikor av rasen Hereford & Simmental samt 25 tackor.

 

Mark: 107 hektar, varav 40 hektar på Skepparslöv 25:13.

 

E-post: info@lundmarkslantbruk.se Långarödsvägen 349-10 respektive Skepparslövsvägen 165, 291 92 Kristianstad

JPTKlackabacken01JPTKlackabacken02 JPTKlackabacken03 JPTKlackabacken04 JPTKlackabacken05 JPTKlackabacken06 JPTKlackabacken07 JPTKlackabacken08 JPTKlackabacken09 JPTKlackabacken10 JPTKlackabacken11 JPTKlackabacken13  JPTKlackabacken15 JPTKlackabacken16 JPTKlackabacken17 JPTKlackabacken18 JPTKlackabacken19 JPTKlackabacken20