FLER GÅRDAR

Allenelund Gård

FLER GÅRDAR

 

I Färs härad är det tätt mellan de ekologiska bönderna. Här, mitt mellan Rommelåsen och Linderödsåsen, ligger Allenelunds gård. Djurskötsel är navet i Ingrid och Stefan Anderssons jordbruk, som producerar 1,7 miljoner liter ekologisk mjölk och 750 KRAV-grisar varje år.

 

Ingrid och Stefan har producerat grisar i många år, men började ställa om till ekologisk produktion vid millennieskiftet. 2006 köpte de till en gård med mjölkproduktion eftersom båda sönerna var intresserade av jordbruk. Numera är det gårdens omkring 200 mjölkkor som står för huvuddelen av gårdens intäkter. Sedan 2007 är all produktion ekologisk. Idag driver de jordbruket tillsammans med sina två söner, Emanuel och Torbjörn, samt två anställda.

 

– I många år hade vi suggor och födde själva upp smågrisar, berättar Stefan. Men med mjölkkorna blev det svårt att hinna med smågrisproduktionen. Numera köper vi alla smågrisar från Brene Gård i Sörmland. Det ger oss möjlighet att satsa på både mjölk och grisuppfödning vilket är en bra kombination när man har ekologisk produktion.

– Det är mjölk som är huvudnäring i de här trakterna av Skåne och numera även i vår produktion, säger Stefan. Men det är så roligt att föda upp KRAV-grisar så det vill vi inte släppa.

 

Stefan köper omkring 175 grisar var tolfte vecka. På ett år blir det 750 -800 grisar.

Grisarna kommer till gården vid 14-15 veckors ålder. Då får de sin plats i ett öppet stall med stora boxar med omkring 35 grisar i varje. De har mycket halm och går tillsammans med sina kullsyskon och kompisar från Brene.

– Efter några dagar har de blivit hemmastadda på gården och kan släppas ut i den stora gemensamma betesfållan och ändå hitta tillbaka till sin sovhalm och sina fodertråg.

Grisarna på Allenelund älskar att vara ute, men när det är matdags rusar de in i stallet. Och matdags är det 3-4 gånger per dag. Fodret, korn, ärter och koncentrat, blandas på gården och det allra mesta odlas på åkrarna runtomkring.

 

Ingrid, Stefan och deras söner har alltid haft djur på gården och de gillar verkligen djur. Det märker grisarna. När Stefan och pojkarna går ut i betesfållorna dröjer det inte länge innan grisarna samlas omkring dem. Och när vattnet släpps på till gyttjebadet ska det mycket till för att hindra grisarna från att bada och blöta ned sig.

– Dom älskar att bada lerbad, solfaktor nr 20, säger Stefan.

FAKTA

 

Gårdens namn: Allenelunds gård är huvudgården. Till jordbruket hör även tre intilliggande gårdar: Nära, Tegelgården och Näsby boställe

 

Här bor: Ingrid och Stefan Andersson, sönerna Emanuel och Torbjörn arbetar också på gården men bor inte på huvudgården.

 

Närmaste samhälle: Vollsjö och Sjöbo

 

Brukat gården sedan: Ingrid och Stefan köpte Allenelund från Ingrids farbror 1983.

 

KRAV-producent sedan: Började år 2000 med KRAV-grisar, alla gårdar helt omställda från 2007.

 

Uppfödning: 750- 800 grisar per år

 

Andra djur på gården: 200 mjölkkor av rasen SLB, bordercollien Chip som är en duktig vallhund, gårdshunden Teddy och kattorna Freddy, Gunnar och Prelle

 

Mark: 245 hektar åker och 55 hektar beten

 

e-post: stefan.andersson@lm.lrf.se

 

Adress: Pregestadsvägen 423
275 67 Vollsjö