Våra kockar

Jord på Trynet samarbetar med flera väldigt duktiga kockar. Gemensamt för dem alla är att de tycker om ärlig och okonstlad mat. Och att de väljer sina råvaror med omsorg. Allra helst väljer de råvaror från KRAV- märkta gårdar. Här ser du några av de kockar som vi valt att samarbeta med.

 

Carina Brydling

CARINA BRYDLING
Jag älskar griskött!
Carina Brydling är en av Sveriges främsta kockar. Hon var medlem i det svenska kocklandslaget under åren 2005-2009 och drev dessförinnan krogen Marmit i Åre under nio år som krögare och kökschef. Hon har gett ut två kokböcker: Maten jag älskar och Laga vilt från Skog och Sjö. Carina Brydling är också en av Sveriges mest miljömedvetna kockar och hon väljer sina råvaror med omsorg.
– För mig är det jätteviktigt hur råvarorna har producerats och jag väljer i första hand KRAV om det finns, säger hon.Carina älskar griskött och hon använder helst styckningsdetaljer med mycket smak.

– Jag gillar långkok och min absoluta favoriträtt är nog fläsklägg som fått koka långsamt i tre timmar och sedan griljeras i ugn så att svålen blir så där härligt krispig. Till det vill jag ha ett riktigt gott rotmos.

Carola Magnusson

CAROLA MAGNUSSON
Jag är uppväxt med griskött – min mormor födde upp grisar utanför Örebro.
Carola Magnusson är en av Sveriges mest välkända Eko-kockar. Hon driver bland annat krogen Matmekka på Etnografiska muséet i Stockholm som fick pris för Årets Hållbara krog 2011. Hon är också författare till kokböckerna Ekokök, Ekosöta samt Manna.Om Carola Magnusson får välja en detalj på grisen så blir det orimmad färsk sida.

– Det är det godaste jag vet, bara grillat på träkol med salt och peppar!

 

För Carola är det jätteviktigt att grisarna har fått vara ute på riktigt bete och att de får utlopp för sina naturliga beteenden. Men det ska vara riktigt bete – ingen betongplatta.

– Min mormor hade grisarna på bete. Jag tycker det är det naturliga, säger hon.

David Levung

DAVID LEVUNG
För mig är etiken viktig i uppfödningen. Och att man tar till vara hela djuret – det är de värda
David Levung är kock från Uppsalas bästa fiskrestaurang Hambergs fisk och den lokala köttleverantören Skebo Kött. Från 2011 är han verksam i Brösarp i Österlen där han driver ett Bed & Breakfast tillsammans med sin familj.David Levung gillar att laga mat efter säsong och väljer helst närproducerat. Och ska han välja en detalj på grisen så blir det sidfläsket.
– Sidfläsk funkar överallt, både rimmat och orimmat. Som en accent i en sallad eller som egen rätt. Och det ger mycket smak i en gryta.Absoluta favoriträtten är Bråkad gris på karrén– se recept på sidan här intill.

– Det är sanslöst gott, säger han.