Blogg

antibiotika

Mar 5, 2014 Blogginlägg

antibiotika

Antibiotikan är bra att ha när det verkligen gäller och man skall inte äta för mycket i onödan.
Sverige ligger väldigt bra till i ligan att använda så lite antibiotika som möjligt i animalieproduktionen.
Så när du gör valet i affären Välj Svenskt!!!!! o förstås ännu hellre KRAV!!!
Vi använder så klart också antibiotika när det behövs, för inga djur skall lida i onödan.
Men det behövs inte så mycket!!!

Fler o fler gillar oss!!!

Feb 20, 2014 Blogginlägg

Fler o fler gillar oss!!!

Det är så roligt att höra alla positiva kommentarer från alla er som gillar oss och våra produkter.
Vi får positiva kommentarer både på FB genom mail och genom personliga kontakter.
Att fler och fler får upp ögonen får att man faktiskt har ett val i det man konsumerar är lysande.
Själva har vi gjort vårt val för flera år sedan!
Detta sättet att föda upp grisar på är det roligaste om finns och att det dessutom blir goda produkter av det är inte fel!
Just nu gör vi allt för att tillfredställa marknaden och allt fler grisar får leva ett liv med Jord På trynet.

Februari.

Feb 4, 2014 Blogginlägg

Februari.

Hej på er!
Här på gården går livet sin gilla gång.
Att skapa goda rutiner är en förutsättning för att arbetet skall flyta på.

Dessutom innebär goda rutiner att man kan minska ännu mer på antibiotikan vilket är toppen för både oss och djuren.
Både vi som hanterar antibiotikan och ni och vi som sedan äter livsmedel.

Eftersom man inom grisproduktionen har som plan att en grupp grisar hela tiden kommer till ett rent utrymme utan gammal smitta från djur som är äldre, innebär det att djuren utsätts för mindre smitta.
Då blir de helt enkelt mindre sjuka…

Det är lätt att göra en liknelse med dagis!!
Där är det lätt att samla på sej sjukdomar.. eftersom man möts av smitta från flera olika håll.

Men små grisungar får inte gå på dagis, de har så många kompisar så de har ett helt eget dagis och dessutom går de inte hem varje dag.

Vi använder trots det väldigt lite antibiotika i Sverige jämfört med andra länder, men självklart har man hela tiden en önskan om att använda ännu mindre.

Självklart använder vi i KRAV produktionen antibiotika om det behövs, inget djur skall lida.
Men det är viktigt att förebygga hela tiden som tex med goda rutiner.
Vi har dock dubbelt så lång karenstid som i en konventionell produktion.
När man läser diagrammet nedan är det inte svårt att göra ett val!
Väljer du sedan KRAV får du dessutom mera……..

1240381_10202185155166209_934913879_n

Tjoho!!!

Jan 17, 2014 Blogginlägg

Tjoho!!!

Vad härligt det är med lite snö o kallt!
Visserligen tycker grisarna att det är kul med lera också, men allt blir så rent o fint med snö!
När jag tar mej ut till hagen idag för en översyn av grisarna är det många som är ute o leker o undersöker snön!

När vi ställde om vår produktion till KRAV så undrade vi först hur grisarna skulle klara det!
Kan de klara sej när det är kallt?
Hur skall vi göra med deras vattenhål? Skall vi gräva till dem med traktorn?

Vi lärde oss snart att de fixar det mesta själv. De är inte alls så domesticerade som man skulle kunna tro.
Grisar är väldigt nyfikna och grejar det mesta!

När det är kallt och snö måste de som är ute givetvis har mycket fin halm i sina hyddor, vatten, foder och ensilage i hagen. Är det snöväder ligger de gärna i hyddan, men skiner solen är nästan alla ute och grejar på.

O vag gäller deras vattenhål som de har på sommaren så klarar de alldeles utmärkt att gräva de själv! :-)

Carina

skidsemester??

Jan 10, 2014 Blogginlägg

Nja, det är ju ingen snö än, men den väntas i natt.
Ibland får man dock en semesterkänsla iallafall..
När man är ute i det fria i stort sätt hela dagen ordentligt klädd och sedan kommer in, går omkring i långkalsonger innan duschen kallar. Brasan sprakar i kökskaminen och middagen vid tända ljus..
Då känns det som semester i den meningen att man blir helt dödstrött när man kommer in i värmen och är väldigt lättvaggad.
Det är samma känsla som när man åkt skidor en hel dag.
Men innan det blir riktiga skidor några dagar så skall vi klara av en omgång grisning till här på gården.

När man har djur så blir man hela tiden kontrollerad på olika sätt.
Till exempel så är veterinären här på besök vid varje grisningsomgång.
Vi diskuterar olika sätt att hantera djuren, vilka mediciner vi skall använda och ifall vi har några specifika saker i vår besättning som vi kanske behöver utreda eller rent av göra på ett annat sätt med.Dessutom tittar hon på alla djur i alla avdelningar.
Vi har ett väldigt bra bollplank i vår veterinär och hon är aldrig längre bort än ett telefonsamtal om jag behöver hjälp med något.
Dessutom måste all medicin vi använder rapporteras in till jordbruksverket.
Alla behandlingar jag gör på djuren måste jag också diskutera och motivera för min veterinär så nog blir det kontrollerat allt.

Carina

S

Ett Gott Nytt ÅR

Jan 6, 2014 Blogginlägg

En god fortsättning på det nya året önskas från oss o alla grisarna.

På vår gård har det varit full rulle mellan alla helgerna. Grisar har fötts, suggor seminerats, smågrisar kastrerats och allt detta runtomkring. Som djurägare kan man ju aldrig stänga dörren o ta kompledigt…utan man är ju givetvis ansvarig för att alla får vad de behöver varje dag.
Så medan annandagskalkonen står i ugnen kan man under tiden förlösa lite grisar..

Vi vill tacka för all respons och positiva kontakter vi får från er alla konsumenter som uppskattar vår produktion.
Många har hört av sej och talat om att detta var den godaste skinka de haft någongång!!
Och jag håller med om att det är något alldeles extra med grisar som fått
gå ute och beta och böka på sommaren.

På vår logga står det spårbart ekologiskt griskött!
Griskött som är märkt med vår logotyp garanterar att det
kommer från någon av våra 24 gårdar.

Sen är det också en liten dubbelmening: Bara grisar i det fria lämnar spår
efter sig. Det gör inte klövar på betong.

Carina Anderson, Högsta gård utanför Köping

Hoppas ni fortsätter att köpa griskött från Jord på Trynet och att ni får
ett riktigt bra 2014!

Julestök

Dec 20, 2013 Blogginlägg

PICT9931
  
Man skulle önska att det såg ut så här nu, men tyvärr lyser snön med sin frånvaro.

Det är dock bara att gilla läget och vara glad för att vatten och annat inte fryser!

Nu går vi emot en härlig ledighet de flesta, eller???

Om man nu arbetar med detta yrket som vi gör så innebär det att man inte bara kan stänga dörren till ladugården och ta julledigt.

Alla på gården både folk och fä måste ha sin omsorg varje dag, och vi får lägga upp en plan och turas om med sysslorna så att allt fungerar.

Oftast är de dock väldigt skönt att få röra på sej efter all julmaten.

På vår gård är det storstädning idag som gäller för att få logistiken att stämma.

Ett helt gäng suggor och deras ca 100 smågrisar flyttar ut till en hage idag. Smågrisarna är då två veckor gamla och då passar vi på att högtryckstvätta BB avdelningen så att den är ren och fräsch till nästa grupp suggor som skall grisa.

På måndag flyttar vi in en ny grupp till BB och de bryr sej inte om att det är julhelg utan de kommer att grisa i vilket fall som helst.

Så mellan skinkan, gröten och knäcken kommer jag att med jämna mellanrum gå och kolla av att allt är ok hos mina arbetskompisar suggorna.

Snart är det Jul!

Dec 16, 2013 Blogginlägg

griljeradjulpress

 

Snart är det jul och det är Glädjande att fler och fler väljer en Ekologisk skinka i år!

Utvecklingen i Livsmedels Sverige är det nog många som inte har en aning om. Det mesta har blivit stort och rationellt för att livsmedel skall bli så billigt som möjligt.

På gårdarna skall man bli effektivare för att man, när man kör grisarna till slakteriet skall stanna vid så få ställen som möjligt!

På slakterierna skall man slakta så många djur som möjligt för att de skall bli lönsammare. Där kan man ju också samordna transporter av kött till centrallager så att det blir billigare och mera effektivt.

Livsmedelskedjorna vill också ha stora kvantiteter och de skall helst vara likadant så att kunden hela tiden får det som den är van vid och har man extrapriser så vill man ju inte att varan skall ta slut.

Allt skall finnas hela tiden överallt.

Att tjäna pengar på djur är känsligt. Men självklart måste vi driva lönsamma företag och vi är ödmjuka för det och försöker alltid ha djurens väl främst.

På denna bloggen får ni följa mina tankar och får veta lite mera om våra dagliga sysslor med KRAV grisarna.

Först ut är dessa kompisarna på ca 10 dagar som tillsammans med c.a 100 andra små kultingar får  av min omsorg varje dag på vår BB avdelning. Han tittar om det finns ngn gott i den nya halmen

.2013-12-16 15.53.02

 

 

 

 

Premiär för Jord På Trynets Blogg

Dec 11, 2013 Blogginlägg

Hogsta 12

 

 

Idag blir det premiär för en KRAV grisbondes betraktelser.

Jag bor på  en av de 24 gårdarna som föder upp mindre än 1 % av de svenska grisarna i Sverige.

Våra grisar får under minst 4 sommarmånader böka med Jord På Trynet och beta klöver. Under resten av året måste de ha tillgång till utevistelse på platta och äta ensilage.

Detta gör att reportrarna på ”Äkta Mat” bokstavligen” får brallorna neddragna” när de tyst njuter en enkel bonnamåltid.

 

Läs själv i senaste numret av:

Äkta Mat nr 3

 

Man väljer vin för att det smakar olika när det tar smak av jordarterna och hur det lagras.

Får en gris böka i jorden och äta en blandad kost och inte bara spannmål och dessutom leva ett rörligt liv så smakar den helt enkelt bättre, mera som en gris gjorde förr.

För oss som arbetar med grisarna är det mycket pyssel, omsorg och staketbyggande, men fortfarande efter mer än 10 års KRAVproduktion kan man inte sluta att le när man ser grisarna i det fria ute på stora ytor på åkern.

Så passa på och ut på jakt efter en RIKTIG Julskinka.

Du hittar dem under kedjornas egna varumärke: ICAs: I Love Eko, Axfoods : Garant och Coops Änglamark.

/ Carina